Forexnews.bg
Щатските индекси приключиха вчерашния ден на плюс ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 11 Юли 2018 06:39

Stock-Market-Watch-Malaysia-1Вчера щатските индекси приключиха на положителна територия, като с най-голям ръст от 0.5% се отличи индексът на сините чипове Dow Jones. Широкият S&P 500 добави 0.4% към стойността си. С най-малко се повиши технологичният Nasdaq, добавил едва 3 пункта към стойността си. Иначе, индексът следящ представянето на по-малките компении Russell 2000 завърши на отрицателна територия.

Петролът загуби 0.5 долара от стойността си, а благородните метали върнаха почти всичко спечелено в рамките на деня. Рано тази сутрин златото се търгува при нива от 1 250 долара за унция, а среброто е под психологическата граница от 16.00 долара за унция. Сега е въпросът дали ще видим тест на дъното от 15.60 долара за унция и ще остане ли то в сила...

Иначе индексите в Западна Европа приключиха вчерашния ден с умерен ръст. Инвеститорите оцениха положително новините от големите компании и техните шестмесечни финансови отчети, както и добрите статистическите данни от еврозоната и Великобритания.

Националната статистика (ONS) на Великобритания за пръв обяви предварителни данни за БВП за месец, а не за тримесечие, както правеше досега. Според тях, икономиката на страната през май е нараснала с 0,3% след увеличения с 0,2% през април.

Добрите икономически новини от Обединеното кралство не спряха до тук. Строителната индустрия нарасна с 2.9% на месечна и с 1.6% на годишна база през май, докато експертите очакваха повишаване на индекса само с 0,6 на сто спрямо април и с 1.6 на сто на годишна база. Промишленото производство обаче през май се понижи с 0,4% в сравнение с април и нарасна с 0,8 на сто на годишна база. Анализдаторите бяха разочарован, защото очакваха увеличение на първия показател с 0,5%, а на втория - с 1,9%.

Във Франция през май промишленото производство спадна с 0,2% на месечна и с 0,9% на годишна база, докато икономистите прогнозираха нарастване съответно с 0,7% и 0,4%.

Индексът на очакванията на инвеститорите и анализаторите по отношение на икономиката на Германия за следващите шест месеца (индексът на доверието), поддържан от изследователския институт ZEW, спадна през юли до минус 24,7 пункта, което е минимум, сравним с август 2012 г., докато през юни понижението бе по-слабо - минус 16,1 пункта. Анализатори прогнозираха по-малък спад на показателя до 18,9 пункта.

В крайна сметка на финала на сесията в сряда общоевропейският индекс Stoxx 600 затвори с ръст, както и другите основни индекси в Западна Европа, с изключение на испанския бенчмарк IBEX 3, който се озоваха в червената зона.