Forexnews.bg
Паундът се стабилизира ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 10 Юли 2018 14:30

PAUNDIБританският валута се възстанови през втория ден на седмицата, след страховете относно оттеглянето на двама министри вчера. Британският паунд се повиши до нива на търговия от 1.3270, спрямо долара, след като регистрира вчера най-ниска стойност от 1.3180 спрямо щатската валута.

След като двама министри от кабинета на Мей подадоха оставка - първо преговарящият за Brexit Дейвид Дейвис, а след това и външният министър Борис Джонсън, бяха дадени сигнали за "по-мек БРЕКЗИТ". А това е добра новина, според пазарните наблюдатели.

Няколко часа след оставката на Дейвис, британският премиер назначи на негово място Доминик Рааб, който да отговаря за преговорите между Лондон и Брюксел за излизането на Обединеното кралство от ЕС.

Депутатите консерватори обявиха, че Мей вероятно е сигурна за лидерския си пост въпреки двете оставки, а това пряко помогна на британския паунд да се възстанови.

Пазарите все още очакват сигнал от Английската централна банка (BoE) да повиши лихвените проценти на следващата среща на финансовата институция, която се очаква да се осъществи на 2-ри август. Според пазарни наблюдатели обаче, политическата несигурност, може да отложи тези очаквания.

Обявените данни, които показват здравословен ръст на германския износ, също повишиха настроението на пазарните участници.

Доларът поскъпна с 0.2 процента спрямо японската йена - валутата, която обикновено се купува по време на политическа несигурност, до 111.08 йени, преминавайки границата то 111 йени за пръв път от вторник миналата седмица и достигайки 6-месечен връх.

Индексът на долара спрямо кошница от шестте основни валути се повиши до 94,230 пункта, след като спадна в понеделник до 93,711 пункта, най-ниското ниво от средата на юни. 

Юанът поскъпна с 0.1 процента в офшорните пазари до 6.6262 юана за един долар, отдалечавайки се от най-ниските стойности, достигнати през юни, което беше и най-голямото месечно понижение на китайската валута.