Forexnews.bg
Срив при турската лира! ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 10 Юли 2018 09:52

turkish-lira-notes-922x609Турският президент Реджеп Ердоган отново инициира срив за турската лира. Това се случи, след две негови действия. Първо Ердоган назначи зет си, като нов министър на икономиката и второ - той вече ще определя кой да бъде назначаван на поста ръководител на централната банка на Турция. В същото време новия мандат на гуверньора ще е намален до четири години.

Турската лира загуби 3.8% от стойността си спрямо щатския долар, до ниво от 4.74 лири, като загубата й от началото на годината вече възлиза на над 20%.

Документът, който има силата на закон, предвижда също в правомощията на президента да е и назначаването на заместници на гуверньора, както и членовете на Комисията за парична политика, които също ще са с мандат от четири години, съобщава Ройтерс.

Другото действие на президента Реджеп Ердоган, което не бе одобрено от пазара - бе назначаването на зет му Берат Алаирак, като икономически министър на новата си администрация. Това повиши очакванията, че Ердоган ще се опита да засили въздействието си върху икономиката.

Албаирак, ще е начело на ново министерство на финансите, което ще замени предишното такова на министър-председателя Мехмет Симсек, бивш банкер в Merrill Lynch.

Инвеститорите се опасяват, че правителството не възнамерява да прекрати стимулите, водещи до сериозен инфлационен натиск и бюджетни дефицити. В допълнение, облекчената парична политика на централната банка е друг фактор, въздействащ върху нивото на инфлация в страната.

Политическият натиск върху централната банка на Турция, да не повишава лихвите и като цяло вмешателството в политиката на „традиционно независимата“ институция, е друг проблем, който се визира от анализаторите.