Forexnews.bg
Повече новосъздадени работни места и по-висока безработица в САЩ ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 06 Юли 2018 14:54

unemploymentНовосъздадените работни места в САЩ изненадаха приятно анализаторите, като възлязоха на 213 000 през изминалия месец, или повече от средните очаквания за 200 000 нови работни места.

Това, което разочарова инвеститорите обаче, бяха данните за безработицата. Вместо да се запази при ниво от 3.8%, каквито бяха очакванията, безработицата нарасна до 4%.

Другите разочароващи данни в отчета, бяха тези за повишението в средното почасово заплащане. Показателят нарасна с 0.2% на месечна и 2.7% на годишна база, през юни, на фона на очакванията за повишение от 0.3 и 2.8%, съответно.

Всичко това, накара инвеститорите да върнат крачка назад, по отношение на прогнозите си за четири повишения на лихвите в САЩ през тази година, след като вече видяхме две. Или казано по друг начин, те могат да започнат да очакват само още едно увеличение на лихвите тази година.

Доларът отбеляза силен спад спрямо останалите основни валути. Еврото поскъпна до нива от 1.1750, след като се търгуваше при нива от около 1.1700 преди това.

Причина за поевтиняването на долара, освен лекото повишение в нивото на безработицата, е и началото на търговската война между САЩ и Китай.

Последната стартира точно с днешна дата, след като Китай първи, поради часовата разлика, въведоха ответни мита на щатски стоки, в отговор на инициираните действия на президента Тръмп.

Нивото на активността на работната сила на пазара на труда, се е повишило до 62.9% през юни, спрямо 62.7% през май.

Като цяло, въпреки ръстът на безработицата, фундамента пред пазара на труда в САЩ се запазва силен. Сега всички погледи, включително и на Фед ще са насочени към търговските отношения между САЩ и Китай и опитите да се разгадае как те ще въздействат върху пазара на труда и щатската икономика.