Forexnews.bg
Фед се притеснява от търговската война, ще повишава лихвите плавно ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 06 Юли 2018 06:01

fed-reserveФед потвърди позицията си за постепенно повишение на лихвите, предвид на опасенията от въздействието на търговската война и последствията, които тя може да окаже върху развиващите се пазари.

В стенограмата от срещата на Фед на 12-13 юни, става ясно, че е имало дебат относно това колко още повишения на лихвите ще са необходими за подсигуряване на стабилен ръст на щатската икономика в дългосрочен план.

Няколко от официалните представители на резерва са изразили мнение, че „скоро би било подходящо“ да се измени езика на Фед след решенията.

„Участниците, като цяло са присъдили, че доброто състояние на икономиката и инфлацията, която се очаква да е при ниво от 2% в средносрочен план, предопределят като подходящо по-нататъшното постепенно повишение на нивата на федералните лихви“, става ясно от стенограмата на срещата на комитета по парична политика.

Акциите отбелязаха ръст, след като вчера бяха затворени за честване на „Деня на Независимостта“.

На срещата през юни, комитета по парична политика повиши нивото на лихвите за втори път през тази година, което ги отведе на нива между 1.75 и 2%. Прогнозите са за общо четири повишения на лихвите през тази година. Това е повишение на очакванията на инвеститорите, които през март смятаха, че ще видим три повишения на лихвите тази година.

От стенограмата става ясно, че Фед следи отблизо ситуацията свързана с търговското напрежение между САЩ и Китай и е готов да реагира, ако се наложи.

След стенограмата от срещата, доларът не регистрира особена реакция спрямо останалите основни валути. Еврото продължи да се търгува при нива от около 1.1680.

Негативни ефекти от задълбочаване на търговската война, може да доведе до преосмисляне на позицията на Фед за четири повишения на лихвите през тази година. Това от своя страна, може да има силно негативен ефект върху нивата на търговия на долара, спрямо еврото и останалите основни валути.