Forexnews.bg
BMO: Втората половина на годината ще е добра за пазарите ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 05 Юли 2018 14:08

stock-market1Първата половина на 2018-та година бе луда за фондовия пазар. През януари видяхме нови върхове, през февруари изключително силен спад от над 10%, а през следващите няколко месеца възстановяване, редувано с резки пропадания на индексите

Волатилността се върна с пълна сила на пазара и държи инвеститорите на „тъч-линията“, следствие на несигурността свързана с потенциалната търговска война между САЩ и Китай.

И това е идеален момент за инвеститорите, които изтърват „голямата картина“, според анализатори на BMO Capital Markets.

Според тях, пазарите ще са си много добре, поне през следващите шест месеца.

Икономиката, след 9 години на експанзия, все още е в много добра форма, съгласно всички основни икономически индикатори. Потребителското доверие е високо, нивото на безработица е рекордно ниско, а първоначалните молби за помощи за безработица са при ниски нива.

И въпреки рисковете от търговска война, налице са фактори, които според BMO могат да предопределят ръста на фондовия пазар до края на годината.

Лихвената крива, вещае потенциални проблеми, но тя не е задължително моментен индикатор. В допълнение, все още не сме достигнали до момента, в който краткосрочните лихви превишават дългосрочните.

Отрицателен лихвен наклон, е бил сигурен предизвестник на криза, в последните 7 рецесии наблюдавани в САЩ. Историята сочи още, че са били необходими средно 15 месеца, преди кризата след достигането на отрицателен лихвен наклон. Или пред инвеститорите все още може да има добър инвеститорски прозорец, да насочват средства към пазарите.