Forexnews.bg
Четирите основни риска пред финансовите пазари ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 03 Юли 2018 08:22

stock-crashСветовната икономика ще стане свидетел на умерен ръст през следващите няколко години, който може да бъде „изваден от коловозите“ от финансова и политическа нестабилност.

„Трябва да се отбележи обаче, че е налице „отсъствието на връзка между финансовите пазари и фундамента, в среда на потенциална волатилност, финансова и политическа нестабилност“, се казва още в публикувани анализ на ОИСР.

Ето и четирите основни риска, които грозят световната икономика:

Лош фундамент

Финансовите оценки на акциите, се повишиха значително на много от развитите пазари, през последната една година, въпреки голямото повишение в номиналните лихви и при липса на съществена промяна за ръста на световната икономика.

Няма как да не отбележим и опасенията от търговска война, която може да засегне сериозни цели отрасли и сектори на световната търговия и икономика. Едва ли Тръмп и неговата администрация, които ще поведат една такава търговска война, ще спечелят от нея.

Волатилност при валутните курсове

В допълнение, според финансовите пазари, се очаква голяма дивергенция в краткосрочните лихви между водещи развити икономики и региони, за следващите години, се казва още в доклада на ОИСР. Това повишава рисковете от волатилност особено при валутите, което може да доведе до финансова нестабилност, според изследването.

Силата на щатския долар, се предопределя от очакванията за няколко повишения на лихвите, но това може да доведе до сериозни шокове за развиващите се пазари и техните икономики и валути. Много експерти, дори се опасяват от повторение на кризата от 2013-та година, когато очаквания за повишение на лихвите в САЩ, доведоха до съществен отлив на капитали от развиващите се пазари.

Финансови трудности

Опасността от нова финансова волатилност нараства, от провежданите от централните банки политики, през последните няколко години. Това доведе до изключително продължителен период на крайно ниски лихви, в среда на растящ дълг в някои страни. В търсене на по-висока доходност, някои активи регистрираха сериозно повишение в цените си, според доклада на ОИСР.

Политическа несигурност

От ОИСР посочват и политическата несигурност, като сериозен източник на сътресения. „Доверието в правителствата се понижава, както и в политическите системи като цяло. Това може да доведе до трудности за правителствата в някои страни и съответно до политически кризи“, се казва в доклада.