Forexnews.bg
И инфлацията в еврозоната... се появи! ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 29 Юни 2018 15:13

inflation-ukИнфлацията в еврозоната се появи. Според последните данни, инфлацията в страните ползващи еврото, като основна валута, за пръв път от повече от година - е над целта на ЕЦБ. В същото време, основният индекс на потребителските цени – все още расте със забавени темпове.

Инфлацията в еврозоната възлезе на 2% на годишна база, на фона 1.9% миналия месец. Без да се отчитат волатилните цени на храните и горивата инфлацията в еврозоната е в размер на 1%. Това е забавяне на ръста от миналия месец, когато повишението в основният индекс на потребителските цени бе в размер на 1.1%.

Високите цени на петрола, се очаква да продължат да оказват възходящ натиск върху ръста в цените на стоките и услугите в еврозоната.

В същото време, основният индекс на потребителските цени се очаква да започне да нараства с ускорени темпове през втората половина на годината.

На фона на факта, че повишението в работните заплати в еврозоната продължава да е изключително слабо, инвеститори и анализатори, не очакват особено големи изненади във възходяща посока.

Еврото първоначално се повиши спрямо долара след данните, добавяйки 0.1% към стойността си до 1.1656 долара. В последствие обаче, единната валута върна част от спечеленото, връщайки се на нива под 1.1650.