Forexnews.bg
Търговската война заплашва резервния статут на долара ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 28 Юни 2018 07:37

290518-image-trade 1000 648 80Опасността от търговска война между САЩ и Китай отново е на дневен ред. А това, може да изиграе лоша шега на поскъпването на долара спрямо останалите основни валути, според анализатори.

Нещо повече, според някои анализатори, протекционистичната политика на президента Тръмп заплашва като цяло статута на щатския долар, като основна резервна валута.

САЩ вече въведе мита на стоманата и алуминия и заплашва да направи това и с други стоки от Китай и Европа. Междувременно двете засегнати страни, се очаква да предприемат реципрочни действия.

„Въпреки, че доларът ще продължи да се използва при повечето от сделките, налице е реална възможност участниците в глобалната икономика да започнат да се оглеждат за алтернативи, като например да използват в по-голяма степен еврото, или китайския юан“, смята Карл Шамота, директор на звеното за валутни стратегии на Cambridge Global Payments, в Торонто.

Използването на долара, отдавна носи след себе си сериозни рискове за страни като Китай, което се видя от турболентността предизвикана в страната през 2009-та година от финансовата криза.

Китайската централна банка, отново отправи предупреждение за избягване на долара през 2013-та година.

Иначе, историята сочи, че при търговска война доларът бележи сериозно поевтиняване спрямо останалите основни валути.

Предвид на настоящото силно повишение на зелените пари, спрямо останалите основни валути, моментът за скъсяване на долара, като че ли изглежда доста подходящ.