Forexnews.bg
Тръмп продължава да тормози индексите ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 28 Юни 2018 06:54

stock-crashЩатските индекси регистрираха загуби вчера, следствие на подновеното напрежение в търговските отношения между САЩ и Китай.

При отварянето на пазара, президента Доналд Тръмп заяви, че ще се обърне към комитета за чуждестранни инвестиции в САЩ, за да предотврати потенциална заплаха от поглъщане на щатски технологични компании, вместо да налага специфични рестрикции на Китай.

Решението бе признато от инвеститорите, като търсене на по-мек подход от по-ранните планове на Тръмп да забрани покупки на щатски компании от фирми с над 25% китайско участие.

По-късно вчера обаче, икономическия съветник на Тръмп – Лари Кудлоу заяви, че позицията на Тръмп не означава смекчаване на отношението към Китай.

„Пазарът прие това като знак, че „твърдия“ подход към Китай продължава да е в сила“, според Куинси Кросби, главен пазарен стратег в Prudential Financial, цитиран от CNBC.

Индексът следящ представянето на технологичните компании в рамките на S&P 500 загуби 1.5% от стойността си, или най-много от всички сектори. Секторът на чиповете, който е най-свързан с приходи от Китай, се понижи с 2.5%.

Щатските акции, бяха допълнително подложени на натиск от продължаващото поскъпване на долара, спрямо останалите основни валути.

В същото време, повишението в цената на петрола до тригодишен връх, съдейства за повишението на акциите на енергийните компании.

„Налице е комбинация от търговски опасения и сила на долара. Петролът също е много силен. В резултат на всичко това държавните облигации също поскъпват. Наблюдаваме ефекта на снежната топка“, според Марк Кепнер анализатор в Themis Trading.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average загуби 165.52 пункта, или 0.68% до ниво от 24 117.59 пункта, докато широкият S&P 500 се понижи с 23.43 пункта, или 0.86% до 2 699.63 пункта.

Технологичният Nasdaq Composite отбеляза най-голям спад сред всички индекси, като намали стойността си със 116.54 пункта до 7 445.09 пункта. Индексът на малките компании Russell 2000 се понижи с 1.7%.