Forexnews.bg
80% от щатските компании с по-добри от очакванията резултати ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 14 Юни 2018 06:23

stock-market1Около 80% от компаниите от широкия щатски индекс S&P 500 отчетоха по-добри от очакванията резултати за първото тримесечие на годината. И въпреки това, индексът се е понижил с 1.2% за годината до март, след като инвеститорите все повече започват да се опасяват от предстояща рецесия за щатската икономика.

Индексът на волатилността VIX се повиши до 37 пункта, моментно през февруари, след силното понижение на индексите през втория месец на годината.

И макар широкия щатски индекс да отбеляза повишение, или понижение от повече от 1% само осем пъти през изминалата година, през 2018-та година, движения над посочения процент, бяха регистрирани вече 35 дни.

Това поставя въпроса пред инвеститорите дали 2019-та година няма да сложи край на вторият най-дълъг бичи пазар.

Щатската икономика отбеляза повишение от 2.2% през първите три месеца на тази година, като при това ниво е инфлацията в САЩ в момента.

Има разбира се и други рискове, свързани с инфлацията и високите цени на горивата, както и геополитически рискове, свързани с потенциална търговска война между САЩ и Китай. И все пак, на този етап, като че ли все още няма ясни признаци за предстояща рецесия в най-голямата световна икономика.

Щатските потребители също проявяват сериозни признаци наувереност. Началното жилищно строителство е с 16% над нивата си от миналата година.

Данъчните облекчения, тепърва се очаква да започнат да оказват позитивен ефект върху резултатите на щатските компании.

И все пак, повишението на лихвите в САЩ и затягане на монетарната политика, се очаква да са най-големите предизвикателства пред фондовите пазари в най-голямата световна икономика.

Вчера, лихвите бяха повишени за пореден път с 25 базисни пункта, като се очаква поне още едно повишение на лихвите през атзи година.

Индексът S&P 500 се търгува при съотношение цена-прогнозирана за след две години печалба от 14. Това е на доста добри нива от историческа гледна точка. Разбира се, възниква въпроса, ще съумеят ли щатските компании да поддържат ръста на печалбите си.