Forexnews.bg
Фед най-вероятно ще повиши лихвите въпреки развиващите се пазари ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 07 Юни 2018 07:55

emerging-market-currenciesРазвиващите се пазари, които срещат сериозни трудности заради повишението на лихвите от страна на Фед, не се очаква да получат симпатия от федералния резерв.

Валутите на развиващите се страни, бяха сериозно засегнати, поради разпродажби, следствие на опасенията на инвеститорите, че икономиките им няма да се справят в среда на по-високи щатски лихви. Това накара централните банки на Индия и Индонезия, да призоват Фед за внимателни действия, докато Бразилия предупреди за „предизвикателни времена“.

Малко са обаче признаците, че проблемите на развиващите се пазари, ще променят политиката на Фед. Анализаторите оочакват поне още две повишения на лихвите през тази година, освен почти изцяло заложеното повишение на лихвите през следващата седмица.

Ръководителят на Фед – Джером Пауъл, се опита да намекне, че политиката на Фед няма да бъде променена, като заяви през миналия месец от Цюрих, че въздействието на щатската монетарна политика върху световната икономика е „преувеличено“.

Вместо това, Пауъл отдели много повече време в изказването си, за да коментира далеч по-негативните ефекти и рискове, следствие на политиките на монетарни стимули.

„Не смятам, че ще променят политиката само въз основа на страх“, според Бриклин Дуайър, главен икономист в BNP Paribas в Ню Йорк. Развиващите се пазари са „просто шум в момента“, коментира още експертът. Дали те променят перспективите пред САЩ? Отговорът е не все още.“

Щатската икономика се развива доста добре. Тя е добавила над милион нови работни места през първите пет месеца на годината. Инфлацията е при ниво от целените 2%, а щатската икономика се очаква да се повиши с 4.5% през второто тримесечие на годината.