Forexnews.bg
Наеими: Поскъпването на долара доближава своя край ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 04 Юни 2018 07:31

dollareuroПоскъпването на долара приключа и е време за връщане към валутите на развиващите се пазари, след продължил близо двумесечен спад, според мегафонда с активи на стойност над 142 милиарда долара - AMP Capital Investors Ltd.

Повишението на лихвите по държавните облигации, най-вероятно ще спре от тук насетне, докато търговските отношения между САЩ и Китай, най-вероятно ще се променят от доларо-позитивни – към доларо-негативни. За това предупреждава Наедер Наеими, от АМР.

В противовес, разпродажбите на валутите на развиващите се пазари, представляват добри възможности, особено при някои от тях, смята още Наеими.

„Стъпка едно, бе да се затворят всички наши къси позиции свързани с валутите на развиващите се пазари. Имахме къси позиции в турската лира, руската рубла, тайландския бат, мексиканското песо“, коментира още експертът. „Сега сме готови да преминем към стъпка две и да купим някои от валутите на развиващите се страни“, допълни още Наеими.

Промяната в политика на фондът, управляващ активи на стойност 142 милиарда долара, става реалност в среда на повишение на лихвите в страни като Турция и Индонезия, в борбата на правителствата им срещу поевтиняването на валутите.

Доларовият индекс Dollar Spot Index добави 4% през последните два месеца, воден от повишението на лихвите по щатските държавни облигации.

Двугодишните държавни ценни книжа и по специално лихвите по тях, достигнаха най-високите си нива от 2008-ма година насам.

Междувременно, търговските отношения и преговори между САЩ и Китай, навлизат в задънена улица, следствие на плановете на Тръмп да въведе вносни мита на някои китайски стоки. От Китай заявиха, че ако това се случи, всички досегашни договорки между двете страни, автоматично отпадат.

Най-предпочитани от Наеими са индийската и индонезийската рупия, които бяха сериозно разпродадени през последните месеци. Бразилският реал се очаква да се облагодетелства от по-високите цени на суровините, смята още експертът.