Forexnews.bg
Меркел подкрепи еврото ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 31 Май 2018 07:46

angelaАнгела Меркел отправи призив за запазване на еврозоната цяла, като определи единната валута „най-добрата гаранция” за запазване на мира от Втората Световна Война насам.

Това става в светлината на политическата криза в Италия, която инициира изключително силно поевтиняване на еврото – до нива под 1.1600 спрямо долара.

Междувременно случващото се в Италия, може да е второто сериозно изпитания, за последното десетилетие, пред съществуването на единната валута, според пазарни наблюдатели. Така че призивът на Меркел, изглежда идва в най-подходящия момент.

Трябва да се отбележи, че еврото регистрира съществено повишение вчера, като добави близо 1 цент към стойността си за последните 24 часа и рано тази сутрин се търгува при нива от 1.1680. Явно единната валута ще се опита да се върне над психологическата граница от 1.1700.

„Какво е Европа? Европа е обещание за мир.”, коментира Меркел по време на реч пред студенти в Португалия. „И Европа спази това обещания за седем десетилетия, или най-дългият подобен мирен период в историята.

Немският лидер – Ангела Меркел, избягваше да прави коментари по отношение на случващото се в Италия през последната седмица. С нарастването на притесненията за съществуването на ЕС обаче, явно немският лидер реши да подкрепи единната валута и да успокои пазарните участници.

Меркел направи изненадващо двудневно пътуване да Португалия, страна която бе сериозно засегната от дълговата криза в Европа и бе спасена от ЕС.