Forexnews.bg
Рекорден брой милиардери и богатство по света ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 17 Май 2018 07:39

moneyВ света, в момента има повече милиардери, откогато и да било, според ново проучване на изданието Wealth-X Billionaire Census.

Броят на най-богатите хора в света, се е повишил със забележителните 15% спрямо миналата година и към края на 2017-та година, вече възлиза на 2 754. Така бе преминат пика от 2 473 от 2015-та година.

Синхронът в ръста на световната икономика и цените на акциите на фондовите пазари, е била основна причина за ускорения ръст на броя на милиардерите, се казва още в направения доклад.

Най-голям ръст, са отбелязали милиардерите в Азия, повишили се през изминалата година с цели 29%, спрямо 11% за Северна и Южна Америка и 9% за EMEA.

В резултат на това, броят на милиардерите в Азия превиши този в Северна Америка за пръв път в историята. В момента има 784 милиардера в Азия, спрямо 727 в Северна Америка.

Общото богатство на световните милиардери, се повиши с 24%, до общо 8.2 трилиона долара. Отново най-голям ръст е отбелязало богатството на милиардерите в Азия – от цели 50% през изминалата година, спрямо 22% в Америките и 12% в ЕМЕА.

Ръстът на азиатските милиардери, идва предимно от Китай, Хонг Конг и Индия.

По отношение на градовете, повечето милиардери живеят в Ню Йорк, следвани от Хонг Конг, Сан Франциско, Москва, Лондон, Пекин, Сингапур, Дубай, Мумбай и Шенжен.

Университетите, които произвеждат най-много милиардери, включват Харвард, Станфорд, University of Pennsylvania, Колумбийския, MIT, Корнел, Йейл и др.

По отношение на индустриите, финансите, банковото и инвестиционното посредничество, продължава да има най-голям дял в създадаването на милиардери, следвани от индустриалните конгломерати, недвижимите имоти и промишлеността и технологиите.