Forexnews.bg
Турската лира с ново историческо дъно спрямо долара ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 16 Май 2018 07:12

erdogan web--4-thumb-largeТурската лира достигна историческо дъно спрямо щатския долар, след като вчера, турският президент обяви, че иска да поеме повече отговорност за монетарната политика на страната си, което намали доверието на пазарните участници в независима и надеждна централна банка в страната.

Доларът се повиши до нива от 4.4411 лири, или с 1.7%, което бе под най-високото му ниво в историята, постигнато по-рано през деня, при 4.4749 лири. Само през май, щатският долар поскъпна с 9.3% спрямо лирата и със 17.1% от началото на годината, според данни на FactSet.

В интервю за телевизионното издание Bloomberg, Ердоган заяви, че планира да е по-активен по отношение на монетарната политика, след потенциалното му преизбиране на извънредните избори в страната на 24-ти юни.

Изборите бяха свикани в средата на април, преди предстоящите такива през ноември на 2019-та година.

Потенциална победа на Ердоган, би му дала 5 нови години на управление на страната. Проведен през изминалата година референдум в Турция, разшириха правата на президента, като промените ще влязат в сила след вота през юни.

Пазарни наблюдатели, са на мнение, че Ердоган цели да срине напълно независимостта на централната банка, като независима финансова институция и това плаши инвеститорите на валутните пазари.

Инвеститорското доверие в Турция, вече е при изключително ниски нива. Ако Ердоган продължи към планираните промени за намеса в действията на централната банка, то не е невъзможно да станем свидетели на по-нататъшно поевтиняване на лирата към 5, смятат пазарни наблюдатели.

Ердоган иска по-ниски нива на лихвите в Турция, но страната е изправена пред двуцифрена инфлация в размер на 10.8% през април, на фона на около 2% за развитите страни. В случай, че Ердоган се намеси и намалинивата на лихвите в страната, то налице е сериозна заплаха от спираловидна инфлация, смятат пазарни наблюдатели.