Forexnews.bg
АЦБ запази лихвите, сигнализира по-слабо повишение ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 10 Май 2018 16:03

paundАнглийската централна банка запази нивото на лихвите без промяна, като отговори на широките очаквания на пазара. В същото време, Марк Карни обяви, че централната банка на Великобритания трябва да върви към „умерено” повишение на лихвите, в светлината на изненадващото забавяне на британската икономика.

Изказването на Карни, стана реалност, след като централната банка на страната официално запази нивата на лихвите без промяна при 0.5% на годишна база.

„Според комитета по парична политика, умерено повишение на лихвите от страна на централната банка, ще е достатъчно, за да върне нивото на инфлацията в целените нива”, коментира още Карни.

Комитета по парична политика, гласува със 7 на 2 за запазване на лихвите стабилни, което се очакваше от всички 54 икономиста, с изключение на трима, дали своята прогноза за финансовото издание Bloomberg.

Паундът отбеляза съществено понижение след решението, след като малко преди това, се беше повишил до близо 1.3600 спрямо долара. Малко след изнасянето на данните, той се понижи до 1.3530, спрямо зелените пари.

Паричните пазари сега залагат за вероятност от 50% за повишение на лихвите през август, а повишение на лихвите до края на годината, се очаква с вероятност от 85%, на фона на пълното му залагане, само преди няколко седмици.

Според пазарните наблюдатели, ще е необходимо едно годишно повишение на лихвите с по 25 базисни пункта, за да се понижи нивото на инфлацията до целеното й ниво.