Forexnews.bg
Хеджфондовете бият пазара за пръв път от 10 години насам ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 09 Май 2018 08:54

Stock-Market-Watch-Malaysia-1Хеджфондовете са отбелязали доходност от 0.4% от началото на годината до април, като бият широкия щатски индекс S&P 500, който губи 0.4% за същия период.

Това е първия път, в който 3.2 трилионната индустрия бие по представяне широкия индекс от финансовата криза насам.

Нарасналата волатилност, заедно с ръста на енергийните цени, както и добре направените залози в облигации, са били в основата на по-доброто представяне на индустрията, коментират пазарни наблюдатели.

Това е първият път от близо десетилетие насам, в който хеджфондовете бият широкия щатски индекс. За първите четири месеца, индексът S&P 500, е регистрирал понижение от 0.38% с отчитане на дивидентите.

Секторите с най-добро представяне от началото на годината са били от здравния и технологичния сектор. Те, сумарно са донесли доходност от 4.54%, докато стратегиите, залагащи на инструменти с фиксиран доход, са донесли нетна възвръщаемост на хеджфондовете от 3.12% от началото на годината до април.

През април, най-добрe представящите се сектори са били енергийния сектор и секторът на базовите материали, с ръст от 4.46%.

Поскъпването на петрола и останалите базови суровини, са допринесли за доброто представяне на енергийния сектор, регистрирал ръст от 1.5, както и на сектора на основните материали – с 2.3%.

Криптовалутите, също са допринесли за силното представяне на хеджфондовете. Индексът, следящ блокчейн технологията се понижи с 19.3% от началото на годината, но само през април добави 47.1% към стойността си.