Forexnews.bg
Даймън: Гответе се за 4% лихви по 10-годишните облигации и волатилност ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 08 Май 2018 07:48

Лоши новини за инвеститорите на щатските фондови пазари. И те идват, не от кой да е, а от ръководителя на щатската финансова институция JPMorgan Chase & Co – Джейми Даймън.

Според Даймън, възможно е ръста на щатската икономика и инфлацията, да са достатъчно ускорени, за да накарат Фед да повиши лихвите с повече от очакванията.

Не би било дори изненада, ако станем свидетели на повишение на лихвите по 10-годишните щатски облигации до нива от 4%, смята още Даймън.

620x-1

“Ускореният ръст на федералните лихви, може да изстреля лихвите по 10-годишните щатски държавни облигации нагоре. Може лесно да видим нива на лихвите от 4% дори и смятам, че хората, трябва да започнат да се подготвят за това”, заяви Даймън, по време на специално интервю в Bloomberg Television.

Докато лихвите се повишават следствие на доброто здраве на щатската икономика, то това ще е „връщане към нормалното”, коментира още Даймън. Повишението на лихвите обаче, в съчетание с намаляването на програмите за обратно изкупуване на облигации, в световен мащаб, „може да причини повече волатилност”, предвид на това, че излизането от монетарните стимули е „непредначертана територия”, смята още Даймън.

„Досега не сме имали програми за обратно изкупуване на активи, нито излизане от тези програми”, допълни още експертът.

Изпълнителният директор на JPMorgan, се надява още, че напрежението между САЩ и Китай, няма да нарани плановете на финансовата му институция за разрастване към Китай.