Forexnews.bg
Инфлацията в Еврозоната се забавя, шансовете за край на стимулите - също ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 04 Май 2018 07:33

inflation1Инфлацията в еврозоната изненадващо се забави през изминалия месец, според изнесени вчера данни, което намали шансовете за скорошно излизане от програмата на стимули и повишение на лихвите.

Потребителските цени, се повишиха с 1.2% през април, според данни на Евростат, което бе под данните им за ръст от 1.3% през изминалия месец. В същото време, резултатът се задържа трайно под целените от ЕЦБ 2%.

Основният индекс на потребителските цени, който неутрализира цените на храните и горивата, се забави до 0.7%, или най-ниското му ниво от година насам.

Резултатите се приеха много негативни от пазарните участници, които продължиха да разпродават еврото, спрямо долара. Единната валута, трайно се търгува под 1.2000 и й е изключително трудно да се върне отново над нея.

„Приключването на стимулите през септември, ще е изключително трудно“, според Берт Колийн, главен икономист в ING. “Предвид на това, че ще има само едни данни за инфлацията, преди срещата на ЕЦБ през юни, и основният индекс на потребителските цени под 1%, всичко освен продължаване на програмата, ще изглежда много малко вероятно“, допълва още експертът.

Еврото поевтиня до най-ниски стойности от 1.1960 след данните, но възстанови част от загубата си впоследствие, повишавайки се до нива от 1.1980. И все пак, единната валута не намира пътя си над 1.2000, което е много вероятно да е признак за по-нататъшното й поевтиняване.

През миналата седмица, ръководителят на ЕЦБ – Марио Драги, заяви че докато инфлацията се очаква да „расте плавно в средносречн план, подкрепяна от монетарната политика, то икономическия ръст, би следвало да кореспондери с ръст на заплатите“.

Далеч по-различна е ситуацията в САЩ, където нивото на инфлацията вече се приближава към целените от Фед 2%. Последната й стойност възлезе на 1.9%. Или може да се каже, че пътищата на развитие на САЩ и Европа, изглеждат доста различни, към настоящия момент.