Forexnews.bg
Фед запази лихвите, говори за достигане на инфлационния таргет ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 03 Май 2018 09:23

fed-reserveФед запази нивото на лихвите без промяна вчера, но сигнализира че инфлационният таргет е достигнат. Така, резервът макар, че разочарова инвеститорите очаквали повишение на лихвите на настоящото заседание, си отвори пътя за юнско повишение на лихвите.

Доларът първоначално се понижи, но в последствие възстанови загубите си. Еврото се върна при нива на търговия под 1.2000, като паундът продължи с изключително силната си обезценка. Рано тази сутрин, един паунд се разменя за 1.3595 долара.

Обновяването на инфлационния таргет на Фед, е сериозна крачка, след близо шест години, в които ръстът на потребителските цени в най-голямата световна икономика, е под целените 2%.

От Фед, коментираха и слабите наскорошни данни за пазара на труда, като заявиха, че активността на трудовия пазар се забавя, но въпреки това се представя добре през последните няколко месеца.

Решението за запазване на нивата на федералните лихви между 1.5 и 1.75 процента, бе анонимно. Това се случи, след повишението на лихвите с 25 базисни пункта през март.

Очакванията на пазарните участници, са за още две повишения на лихвите през тази година. Започват обаче, все по-често да се прокрадват и мнения сред анализаторите, че ще видим още три повишнения на лихвите.

При всички положения, на следващото заседание на 12-13-ти юни, се очаква Фед да повиши лихвите с нови 25 базисни пункта, след като не направи това вчера. Или, пазарът е заложил почти на 100%, че ще станем свидетели на повишение през следващия месец, освен ако не се случи нещо, наистина драматично.

Ръководителят на Фед – Джером Пауъл, потвърди позицията си, че ще търси среден път по отношение на лихвите. От една страна, нито да се повишават твърде бързо и да доведат да блокиране на икономическия ръст, нито твърде бавно и да видим „прегряване“ на икономиката.

Данните за инфлацията, посочиха повишението й до 1.9% за 12-те месеца до март, което бе най-голямото й повишение от февруари 2017-та година насам, след ръст от 1.6% през февруари.