Forexnews.bg
Щатският долар проби рейнджа си ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 30 Април 2018 07:46

Щатският долар, преодоля рейнджа си на търговия от последните девет седмици, спрямо кошница от валути, като дори се повиши за годината, преди да отстъпи в петък.

Независимо от това, зелените пари, регистрираха най-доброто си седмично представяне от ноември на 2016-та година насам.

За седмицата, доларовият индекс добави 1.41%, приключвайки седмицата при ниво от 91.343 пункта.

Основният катализатор, зад ръста на долара, бе повишението на лихвите по 10-годишните щатски облигации. Те преминаха нивата от 3% за пръв път от над четири години насам. Инвеститорите намаляваха своите позиции в щатски облигации, следствие на опасенията за повишението на инфлацията и перспективите за по-нататъшно увеличение на лихвите от страна на Фед.

reindj

При останалите новини, потребителското доверие, се повиши до 128.7 пункта, като се оказа над средните очаквания на анализаторите, а ръста на поръчките на дълготрайни стоки, възлезе на 2.6%, или под предходния отчетен период.

Прогнозният БВП на САЩ също се оказа над средните очаквания – при ниво от 2.3%. Инвеститорите обаче, продължават да се притесняват от слабото представяне на потребителските разходи.

Друг основен мотив, за поскъпването на щатския долар, спрямо останалите основни валути, бе разликата, в очакваната политика на Фед и останалите банки по света, които най-вероятно няма да са така агресивни към лихвите.