Forexnews.bg
ЕЦБ запази лихвите без промяна ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 26 Април 2018 15:22

ECBНапълно очаквано, ЕЦБ запази нивото на лихвите без промяна, като продължи да поддържа тезата си за плавно излизане от монетарните стимули. Повече яснота, относно бъдещата монетарна политика, се очаква да се внесе, след пресконференцията на ЕЦБ, малко по-късно днес.

Банката потвърди, че ще продължи да изкупува обратно облигации на стойност 30 милиарда евро на месец поне до края на септември.

ЕЦБ, продължава да вярва, че най-добрия момент за начало на повишение на лихвите, ще бъде след потенциалния край на програмата за обратно изкупуване на активи.

Еврото не реагира изобщо на решението на банката, което бе широко очаквано. Единната валута, продължи да се търгува при нива от 1.2178 долара.

Решението на ЕЦБ, стана реалност, ден след като Драги призна пред МВФ, че е налице известно забавяне на ръста на еврозоната, но като цяло ръстът ще продължи и в бъдеще.

Сега, въпросът който всички си задават е, ще накара ли признанието на Драги, да доведе до промяна на политиката на ЕЦБ по отношение на плавно излизане от програмата на стимули.

Инфлацията в еврозоната продължава да е слаба, като се очаква да възлезе на 1.3% през март, спрямо предходните очаквания от 1.4%.