Forexnews.bg
Щатският долар със седмичен ръст спрямо всички основни валути ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 23 Април 2018 09:01

dollareuroПрез изминалата седмица, станахме свидетели на нещо, което се случва относително рядко – доларът поскъпна спрямо всички основни валути.

Основна част от поскъпването на зелените пари, спрямо останалите валути, се предопредели от повишението в лихвите на щатските облигации, към което доларът е изключително зависим.

Инвеститорите, подновиха очакванията си за по-нататъшно повишение на лихвите от страна на Фед, през годината. Нарасналото търсене на по-рискови активи, от друга страна, доведе след себе си и до по-нататъшна сила за щатската валута.

За седмицата, доларовият индекс, завърши при ниво от 90.075 пункта, или повишение от 0.64%.

В края на миналата седмица, официални представители на Фед, намекнаха за по-нататъшно плавно повишение на лихвите, въз основа на данните за стабилен икономически ръст.

Ръководителят на Фед Сан Франциско – Джон Уилиамс, заяви във вторник, че инфлацията ще се повиши през тази година до целените от Фед 2% и ще остане над тези цел „няколко години“.

За да се предпази щатската икономика от „прегряване“ пък, е необходимо Фед да продължи с повишението на лихвите, смята още Уилиамс.

От друга страна, ръководителят на чикагския Фед – Чарлз Еванс заяви, че по-подходящо може да е плавното повишение на лихвите от страна на Фед.

През седмицата, изказване направи и ръководителят на Фед Ню Йорк – Уилиам Дъдли. Той заяви че федералният резерв, най-вероятно ще продължи да се придържа към плана си за постепенно повишение на лихвите, освен ако инфлацията не се повиши с „неочакван маржин“.

„Не мисля, че знаем колко точно повишения на лихвите ще видим през тази година“, коментира Дъдли в понеделник, в интервю за финансовото издание CNBC. “Докато инфлацията е относително ниска, Фед ще повишава лихвите плавно. Ако нивото на инфлацията се повиши над 2%, то тогава смятам, че плавното повишение на лихвите, може да бъде променено“, заяви Дъдли.

По време на заседанието на Фед през март, официалните представители на Фед, гласуваха за три, или четири повишения на лихвите през тази година, с включване на срещата на резерва, която премина и на която лихвата бе повишена.

Според Дъдли „три, или четири повишения на лихвите, изглеждат като разумно решение за тази година“.

Дъдли, се очаква да се оттегли, като ръководител на Фед в Ню Йорк, след над девет години, на този пост. Той ще бъде наследен от Джон Уилиамс, който в момента е ръководител на Фед Сан Франциско.