Forexnews.bg
Р. Шилер: Добър отчетен сезон няма да е достатъчен за избягване на корекция ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 17 Април 2018 07:50

robert-shillerПриближаваме към разгара на отчетния сезон в САЩ. И докато инвеститорските очаквания са сериозни и могат да бъдат дори посрещнати от щатските компании, нобеловият лауреат – Робърт Шилер, има лоши новини за инвеститорите.

Според Шилер, добър отчетен сезон, няма да е достатъчен, за да предпази щатските индекси от корекция.

Въпреки корекцията за щатските индекси от февруари насам, Шилер смята, че финансовите оценки на компаниите, все още са високи. А трябва да припомним, че икономиста правилно прогнозира както „пукането на технологичния балон”, през 2000-та година, така и финансовата криза от 2008-ма година.

„Към четвъртото тримесечие, реалните печалби на компаниите от индекса S&P 500 все още са под тези от 2015-та година, с отчитане на инфлацията. Така че, не може да се каже, че сме в среда на забележителни резултати”, коментира експертът, пред финансовото издание CNBC.

Той обаче предупреди също така – „Очевидно солиден отчетен сезон, е добра новина за пазара. Но това не бива да се приема, като нещо на което да залагаме”, смята още Шилер.

До момента, отчетният сезон, стартира много добре. В петък, големи банки като JPM, Citigroup и Wells Fargo, отчетоха солидни резултати, спрямо очакванията.
Въпреки това, пазарът не реагира на това, като на сигнал за покупки и повишение.

Дали, заради напрежението в Близкия Изток, или заради високите очаквания и финансови оценки, щатските индекси, не успяват да намерят пътя си нагоре, в момента.

„Какво ще ни отведе надолу? Това е винаги въпроса, който хората питат. Какво води корекции? Обикновено, наистина няма някакви сериозни новини, които да водят до корекции”, обяснява още Шилер.

Шилер очаква още волатилността да продължава да е висока, под управлението на президента Тръмп.

„Все още има рискове на пазара, щатският пазар е най-скъпия в света в моменат”, коментира още Шилер.