Forexnews.bg
Доларът със загуба след продължаващото напрежение между САЩ и Китай ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 10 Април 2018 07:26

dollareuroДоларът се понижи в петък, следствие на продължаващото напрежение между Китай и САЩ и данните за най-слабото създаване на работни места от щатската икономика, през март, от шест месеца насам.

Особено изразено, бе поевтиняването на долара спрямо считаните за „спасителни валути“ - йена и швейцарски франк.

В петък, Китай предупреди, че може да отговори „на всяка цена“, след заплахата на президента Доналд Тръмп, за налагане на вносни мита на китайски стоки на стойност 100 милиарда долара.

Загубата на долара, се ускори, след като китайският министър на търговията заяви, че страната му няма да се поколебае да отговори на по-нататъшни действия от страна на САЩ. Той отхвърли възможни преговори между двата търговски партньора, при настоящите условия.

Търговската драма между САЩ и Китай, „засенчи“ данните за заетостта и безработицата в САЩ, които отчетоха по-малко от очакванията новосъздадени работни места през март.

„Настоящият пазар е биполярен за валутите. От една страна Пауъл твърди, че щатската икономика се справя добре и ще видим по-нататъшно повишение на лихвите, макар и при умерени темпове, но от друга страна – валутните пазари го игнорират“, според Хуан Перез, валутен стратег в Tempus Consulting във Вашингтон.

“Причината за това е, че форекс пазарът е много по-фокусиран върху търговския диспут с Китай, който в много по-голяма степен може да дерайлира щатския ръст, ако се замислите за потенциалните последствия“, допълва още Перез.

Пауъл заяви в края на миналата седмица, че Фед най-вероятно ще трябва да продължи да повишава нивата на лихвите, за да поддържа инфлацията под контрол.

Доларът поевтиня с 0.5% спрямо йената до 106.89, както и с 0.5% спрямо франка до 0.9587 франка в края на миналата седмица. Доларовият индекс, се понижи с 0.4% до 90.12, като еврото се повиши с 0.4% до 1.2282.

Данните за заетостта, посочиха едва 103 000 новосъздадени работни места, което се оказа далеч под прогнозираните 193 000 нови работни места, както и под стойността от 326 000 работни места през март.

Добрата новина, бе ръстът от 0.3% в средното почасово възнаграждение, което повиши годишните очаквания за инфлация.