Forexnews.bg
GS: Трудно е да видим начало на рецесия скоро време ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 05 Април 2018 11:06

Goldman-Sachs-work-life-balanceКога една корекция преминава в мечи цикъл? Само при задаване на опасност от рецесия. Така че, инвеститорите на щатските пазари, които се притесняват още много повече загуба на щатските индекси, могат да се поуспокоят.

От щатската инвестиционна банка Goldman Sachs заявиха, че в момента е трудно да се види начало на рецесия в САЩ скоро време. Според анализатори на банката, липсват доказателства в момента, че скоро щатската икономика ще време в рецесия.

Много пазарни анализатори, започват да се чудят, дали оценките на щатските компании са достигнали своя пик, след наскорошните разпродажби, което би могло да доведе до рецесия.

Много експерти, изразяват опасения, че пазарната регулация на технологичните компании, може да доведе до ограничаване на печалбите, в среда на повишение на лихвите, по-слаб ръст и търговска война. От GS обаче, са категорични – липсват доказателства и видимост за скорошна рецесия.

„Без кой знае какво повишение на лихвите и инфлационните очаквания, трудно се виждат фактори, които могат скоро време да вкарат щатската икономика в рецесия“, коментира Питър Опенхаймер, главен стратег акции и ръководител на звеното за макроанализи на щатската инвестиционна банка, цитиран от CNBC вчера.

„И в момента наистина сме в рецесия или страх от понижение на печалбите, които обикновено са в основата на един по-продължителен мечи пазар при акциите. Не виждам обаче, тези рискове да са много вероятни“, допълни още Опенхаймер.

ОТ инвестиционната банка, посъветваха своите клиенти да игнорират един от нейните основни индикатори: мечи/бичи пазарен сценарий, който към момента е при 70% и сочи сериозна доминация на мечките.

Този сценарий, взема в предвид, нивото на лихвите, инфлацията, безработицата и оценката на акциите. Но според Goldman Sachs, индикаторът е при подобни високи нива, само заради ниската безработица и много ниския момент на ръст на икономиката.

Друг индикатор, който е в подкрепа на липсата на сериозна възможност за понижение в цените на акциите е текущото ниво на оценки. „Ако погледнете към възможността на компаниите да генерират кеш, частично защото те ползват по-малко капитал, то свободните капиталови запаси са много над средните, което сочи все още справедливи оценки“, коментира още Опенхаймер.

Въпреки успокоенията на GS, много анализатори смятат, че в момента пазарите са при критичен момент, който може да инициира корекция от 30% от върховете.