Forexnews.bg
Китай отвърна на удара – изпрати щатските индекси надолу с 3% ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 03 Април 2018 11:11

stock-crashНе е ясно, какво е разстроило повече президента Тръмп – налагането на търговски тарифи от страна на Китай, върху 128 щатски продукта, или спада на щатските индекси и цената на петрола с над 3%, както и поскъпването на долара, спрямо останалите основни валути.

Гордостта на Тръмп, бе поскъпването на индексите до нови рекордни стойности, за което той алармираше постояно в туитър. Въпросът е, какво ще каже сега щатския президент. Най-вероятно, той сега стои и се чуди – „защо ми беше необходимо да подемам търговска война с Китай, когато всичко си вървеше толкова добре и щатските индекси си вървяха нагоре, а доларът поевтиняваше...“.

В отговор на наложените от САЩ тарифи върху стоманата и алуминия, Китай наложи ответни минати на 128 типа щатски продукти.

Китай налага нови мита на месо, плодове и други продукти от САЩ, което потвърди опасенията за разрастване на търговска война с най-голямата световна икономика, от която най-вероятно всички ще загубят.

Действието, стана реалност, след като през последните седмици китайските регулации непрекъснато предупреждаваха, че ще има ответен удар на щатските действия.

Тарифите стартират от понеделник, съобщиха от китайското финансово министерство.

Тарифите на продукти, като свинско месо и продукти и алуминиев скрап, се повишиават с 25%. Нови търговски мита, ще бъдат наложени още на 120 други внасяни от САЩ суровини.

От Китай заявиха още, че налаганите мита засягат внасяни от САЩ продукти, на стойност 3 милиарда долара през изминалата година.

И макар тези три милиарда долара, да са едва капка в морето на търговския баланс в размер на 115.6 милиарда долара, между двете страни, според пазарните наблюдатели, това може да е само предупреждение и началото на една по-сериозна конфронтация между двете страни.

Решението на Китай, изпрати щатските индекси сериозно надолу, като в същото време инициира съществено поскъпване на щатския долар, спрямо останалите основни валути. Загуба отбеляза долара, само срещу японската йена, която традиционно се приема като „спасителен остров“.

Иначе S&P 500 се върна до нивата си, след драматичния спад от февруари, когато щатските индекси отбелязаха едни от най-големите си загуби в историята.

 

Коментари  

 
0 #1 Petar 2018-04-03 21:21
Да слушат и гледат европейските лидери че, както е тръгнало в най-скоро време и нас ще включат към тази търговска война .
Цитиране