Forexnews.bg
Dow може да намери дъно на 4-ти март при ниво от 18 328.27 пункта!? ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 28 Март 2018 08:41

bearИндексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с 670 пункта в първия ден на седмицата, но може да достигне дъно на 4-ти март 2019-та година, при ниво от 18 328.27 пункта, според един експерт.

Това, в случай, че мечият пазар е започнал на 26-ти януари и мечият пазар е среден по понижение и продължителност.

Казано по друг начин, ако настоящия мечи пазар е съпоставим със средния в исторически план, могат да се очакват още 11 месеца на загуба и понижение от още 5 205 пункта, или 22.1% от пика на 26-ти януари.

Разбира се, все още не е ясно, дали сме в мечи пазар. Забележителното повишение на индекса в първия ден на новата седмица, даде нови надежди на инвеститорите, че възходящия потенциал на индекса, все още може би не е изчерпан.

Притеснително обаче, бе че в петък на миналата седмица, най-старата система за технически анализ – теорията Dow Theory, даде потвърждаващ сигнал за продажби. И това до голяма степен съдейства за изключително силните разпродажби на индексите този ден.

Дори, след повишението на индексите в началото на тази седмица, все още не може да се се каже, че бичият пазар, все още е жив и ще продължи, според пазарни наблюдатели. Корекцията от февруари, която доведе до най-голямото в историята на Dow дневно понижение от над 1000 пункта, е сериозна тревога, за много от анализаторите.

Всичко е въпрос на гледна точка. Според някои експерти, половината от инвеститорите виждат чашата като „наполовина пълна“, а другите – като „наполовина празна“. Кой ще вземе превес в бъдеще, предстои да видим. Въпросът е, че ако това са мечките, то спадът на индексите все още може да е далеч от приключил.

Иначе, ако биковете се окажат прави, то най-малкото можем да станем свидетели на по-нататъшно повишение и тест на върховете от началото на годината, които все още не са особено далеч, от текущите нива.

Историята сочи обаче, че средния „мечи цикъл е продължавал 403 дни и през него индексът Dow е губил 31.1% от стойността си.

Това, което притеснява много инвеститори е, че понижението може да е по-голямо от средното, предвид на продължителността и магнитута на последния бичи пазар.