Forexnews.bg
Dead Cat Bounce на щатския пазар? ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 08 Февруари 2018 09:41

catСпадът на щатските индекси приключи? Не толкова бързо... На финансовите пазари има един термин - Dead Cat Bounce и той определено не от любимите на биковете. Този израз е в сила за пазари и активи, които след спад бележат леко повишение, само за да продължат с понижението си след това.

И точно такава може да е ситуацията при щатските индекси... След рекордните разпродажби, е напълно логично те да намерят известна подкрепа. Въпросът е – ще бъде ли тази подкрепа достатъчно силна, че да отведе индексите отново към рекордните им стойности.

А краткият отговор може да е „НЕ“. Инвеститорите са наплашени. Всички изчакват пазарът да се стабилизира. Нещо повече, много инвеститори и алгоритми дебнат, за да продават на по-високи нива, след признаците на слабост.

Тоест липсва един основен фактор, който да върне индексите много по-нагоре – липса на купувачи. Последните стоят по страничните линии и не са склонни да поемат повече рискове, след като видяха как Dow може да загуби над 1 000 пункта и то само за ден.

Интересно е друго... Много от анализаторите говорят, че липсва паника на пазара и корекцията е очаквана. Това показва, че сентимента е все още доста „бичи“. А при такъв сентимент и липса на нови купувачи, пазарът трудно ще може да се каже, че е намерил своето постоянно дъно.

“Определени технически индикатори сочат, че пазарът в момента е в процес на обръщане. Например индексът RSI на S&P 500 се върна бързо под 30, след рекордните си стойности в средата на януари. Това е първия индикатор, че пазарът е свръхпродаден. И все пак, другите индикатори все още не са напълно категорични“ според технически анализатори от Bank of America Merrill Lynch.