Forexnews.bg
Д. Гартман: Спадът на щатските индекси не е приключил ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 07 Февруари 2018 08:56

100993498-20130725-4587-202.530x298Сривът на щатските индекси от вчера, мобилизира армия от анализатори и експерти, които се надпреварват да „дават акъл” на инвеститорите.

Мненията им, са доста противоположни, част от тях препоръчват на инвеститорите да продават, защото може да видим още понижение за пазара, докато другата част съветват инвеститорите да не се паникьосват и да не закриват позициите си.

Индексът на сините чипове Dow загуби 1 841 пункта в две сесии, или близо 7% от стойността си.

„Някои инвеститори продават, защото се опасяват, че по-високите лихви ще засегнат печалбите на щатските компании”, коментира Джош Браун.

Други, зарязват акциите, защото очакват по-нататъшна слабост на фондовите пазари, или защото просто има алгоритми, които продават, когато мнозинството продава и по този начин се засилва понижението.
Какви са прогнозите

„Последните няколко дни са само началото на това, което може да е един по-сериозен мечи пазар”, според инвеститора-ветеран Денис Гартман.

„Вече сме в девет години на бичи пазар, така че дали е възможно да видим корекция от 12, 15, или 17% през следващите няколко месеца?” пита реторично още експертът.

Разбира се, инвеститорите трябва да имат в предвид, че традиционно Гартман е контраинвеститор. Той предупреждаваше за корекция от месеци насам, в среда на повишение и повишение на индексите до нови и нови рекорди.

Разбира се има и експерти, които са на противоположно мнение. Например, според Джеръми Сийгъл, един от най-отявлените бикове на пазара, през последните години, който между другото също предупреждаваще за потенциална корекция, понижение на Dow с още 500 пункта, може да даде добра отправна точка на инвеститорите за покупки на акции.