Forexnews.bg
Нещо невиждано се случи на щатските пазари вчера S&P 500 загуби 4% ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 06 Февруари 2018 09:24

stock-crashСривът в акциите на щатските пазари вчера достигна невиждани нива. Индексът S&P 500 загуби 4.1% от стойността си, приключвайки при ниво от 2 648.94 пункта.

Загубите при останалите индекси бяха не по-малки, като индексът Dow Jones се понижи с над 1 175 пункта, или 4.6%. С най-малко, се понижи технологичният Nasdaq, който загуби 3.8% от стойността си.

От тук нататък, добрата новина за инвеститорите е, че дългоочакваната от всички корекция е факт и макар и болезнена и може да не е особено продължителна. Лошата е, че все още не е ясно, дали това не е началото на нещо по-сериозно, като тренд на финансовите пазари.

Широкият индекс S&P 500 загуби вече близо 10% от върха си. Така че, статистиката за липса на 3% корекция, или 5% корекция, вече е в историята. Рекордната сесия бе прекъсната, така че броенето може да започне отново, след известно време и „изпускане на пара“.

Вчерашната сесия може да се определи като луда. След като пазарите се повишиха, след отварянето си, те бързо се понижиха сериозно. Последва обаче, истински срив за индексите, веднъж, когато S&P 500 преодоля 50-дневната си пълзяща средна, при ниво от 2 730 пункта, а индексът Dow се понижи под 25 000 пункта.

Как и кога ще свърши корекцията, едва ли много експерти биха се нагърбили да кажат. Едно обаче, е сигурно – не е дошъл края на света, а инвеститорите могат да започнат да се оглеждат за позиции, които не реагираха сериозно на понижението на индексите.

Миналата седмица, бе най-лошата за пазарите от 2016-та година насам, като и двата основни индекса Dow и S&P 500 загубиха по над 2% в петък.

Пониженията в понеделник, се поведоха от енергийни компании като Exxon Mobil, чиито акции поевтиняха с над 4%, докато тези на компании като Johnson & Johnson и Pfizer загубиха по над 2% от стойностите си.

Само четири от „сините чипове“ на Dow се търгуваха на положителна територия вчера.

Спадът на индексите, влязоха във вниманието на администрацията на Тръмп, откъдето заявиха, че винаги са разтревожени, когато се губи стойност от пазара.

Лихвите по 10-годишните щатски държавни облигации, продължават да всяват опасения сред инвеститорите. Те са при нива от 2.84%, след като през миналата седмица, достигнаха най-високото си ниво от четири години – при 2.85%.