Forexnews.bg
Шокови разпродажби за щатските индекси - Dow губи над 660 пункта ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 05 Февруари 2018 08:42

stock-crashВчерашният ден, бе изключително тежък за инвеститорите на щатските фондови пазари. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average загуби дяволските 666 пункта, в най-голямото си понижение от юни 2016-та година насам.

Широкият S&P 500 Index се понижи с 2.1% до 2 761.91 пункта, или най-ниското му ниво от 10-ти януари насам. Европейският Stoxx Europe 600 намали стойността си с 1.4%, с което загубата му за седмицата възлезе на 3.1%.

Повишението на лихвите по щатските облигации, в следствие на очакванията за по-нататъшен ръст на лихвите в най-голямата световна икономика, до голяма степен предопредели спада.

Добрите данни за заетостта в САЩ пък, бяха основната причина за очаквани по-агресивни действия от страна на Фед по направление на лихвите. Лихвите по 10-годишните щатски облигации, достигнаха 2.85%, или най-високото им ниво от януари 2014-та година насам.

„Лихвите се повишиха, инфлационните доказателства също се повишават доста широко. Налице е съчетание от негативни фактори за пазарите“, коментира Джим Поулсън, главен инвестиционен стратег в Leuthold Weeden, цитиран от Bloomberg. “И след това става реалност доклад, който е последната сламка, която счупва гърба на камилата. Горе долу това е нещото, което се случи днес“, смята още експертът.

Инвеститорите нямаше къде да се скрият на фондовия пазар, като спад отбелязаха и 11-те основни сектора на широкия индекс S&P 500. Петдневното понижение на широкия индекс, отне 3.9% от стойността му, което е първия подобен спад от рекордните 404 дни. Енергийните компании загубиха 4.1%, след като резултатите на компаниите от сектора продължават да разочароват, е цената на петрола се понижи.

Разпродажбите при технологичните компании се влошиха, като индексът Nasdaq 100 Index се понижи с 2.1%. За седмицата, спада на индекса възлезе на 3.7%, или най-много от февруари на 2006-та година. Дори рекордното поскъпване в акциите на Amazon.com Inc. Не можаха да омекотят понижението на индикатора. Той е при най-ниските си нива от октомври насам.

„Инвеститорите най-накрая започнаха да залагат на корекция, беше крайно време“, коментира Жан Битон, ръководител на Lyxor Asset Management. „световния икономически ръст и печалбите са много солидни, така, че няма причина да се съмняваме в бичия пазар. Това е една здравословна корекция“, допълни още експертът.

В Европа, разпродажбите на облигации се задълбочиха и акциите поевтиняха за пети пореден ден. Това бе най-дългата губеща серия от ноември насам. Разочароващи тримесечни резултати от най-голямата немска банка - Deutsche Bank AG, както и от BT Group Plc. Предопределиха загубите. Немският DAX загуби повишението си от началото на годината, отбелязвайки най-лошото си представяне от 2016-та година насам.