Forexnews.bg
Фед запази нивото на лихвите без промяна ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 01 Февруари 2018 07:19

janettНапълно очаквано, в последната си среща, като ръководител на Фед, Йелън и компания запазиха нивата на лихвите в САЩ без промяна, като проправиха път за по-нататъшното им повишение от нейния заместник. Най-вероятно следващото повишение на лихвите, ще се извърши от Джером Пауъл през март.

Решението, не оказа съществено въздействие върху нивата на търговия на долара, който след краткото си повишение в началото на седмицата, отново пое надолу, спрямо останалите основни валути.

„Комитета по парична политика очаква икономическите условия да се развиват по начин, който да предопредели по-нататъшното плавно повишение на федералните лихви“, стана ясно от изявлението, след решението. В изявлението думата „по-нататъшно“ повишение бе повторена два пъти, за разлика от присъствието й един път в предходното изявление.

Според някои анализатори, това е признак за потенциално трикратно повишение на лихвите, което да отговори на стабилния и ускорен ръст на щатската икономика и очакваната инфлация в размер на 2%.

Официалните представители, заявиха още, че инфлацията „се очаква да се повиши през тази година и да се стабилизира“, около целените 2%. Това до голяма степен бе отразено в декемврийските очаквания на Фед.

Както обикновено, от Фед повториха, че „краткосрочните рискове пред икономиката остават като цяло балансирани“.

По-късно през тази седмица, приключва мандата на Джанет Йелън. Тя ще бъде заменена от избрания от президента Тръмп – Джером Пауъл. Последният, също подкрепя политиката на резерва за плавно повишение на лихвите. Федералните щатски лихви бяха повишени шест пъти от края на 2015-та година.

“Ръстът на заетостта, разходите на домакинствата и дългосрочните инвестиции на бизнеса, са били солидни и нивото на безработицата се запазва ниско“, казаха още от комитета по парична политика.

През 2014-та година, Джанет Йелън се превърна в първата жена, която застава на поста ръководител на Фед. Според редица издания, тя дори се превърна в най-влиятелната жена в света.