Forexnews.bg
Щатските индекси направиха нещо, което не са правили от 80 години ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 30 Януари 2018 07:13

stockЩатските индекси приключиха вчерашния ден с понижение. И все пак, те се запазват близо до рекордните си стойности.

Широкият щатски индекс S&P 500 се търгува по начин, който инвеститорите не са виждали от десетилетия насам. Индексът регистрира 14 нови рекордни стойности на затваряне, през последните 18 търговски сесии.

Това е най-големият брой с подобни рекорди, от който и да е месец от юни на 1955-та година, според Райън Детрик, главен пазарен стратег в LPL Financial.

Това, обаче не единствената забележителна статистика. Индексът, който се повиши със 7% през тази година, е на път към едно от най-добрите си представяния за януари от 1989-та година насам. Особено, след новото му рекордно затваряне в края на миналата седмица.

Както казва едно старо правило на Уолстрийт – „Както тръгне януари, така върви и цялата година”.

Според Детрик, традиционно, когато широкият индекс се повиши през първия месец на годината, обикновено добавя средно 12% през следващите 11 месеца.

А когато повишението на индекса е от 5, или повече процента, както през този януари, средното представяне на S&P 500 през следващите 11 месеца, е дори по-високо – в размер на 16%, посочва още експертът.

Повишение от подобен магнитут, би могло да отведе индекса до нива от 3 300 пункта, което би било далеч над средните очаквания на анализаторите от UBS за 3 150 пункта.

За сравнение, средните очаквания на анализаторите са за ниво от 3 000 пункта за индекса до края на годината, което все още е с 4% над затварянето на индекса в края на миналата седмица.

Разбира се Детрик, отчита и известни заплахи пред ръста. Първата от тях е свързана с промяната на ръководителя на Фед и традиционните корекции, до които това е водило в миналото.

„След 15 месеца на постоянен ръст и при връщане на доходността за индекса към нормални стойности, както и предстоящата смяна на ръководството на Фед през февруари, напълно е възможно да станем свидетели на известна корекция. Това може да инициира известна волатилност през предстоящите седмици”, коментира още експертът.