Forexnews.bg
UBS повиши броя на очакваните повишения на лихвите в САЩ ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 18 Януари 2018 08:41

Federal ReserveШвейцарската UBS ъпдейтна очакванията си по отношение на броя на повишенията на лихвите от страна на Фед за тази година. Сега от банката очакват три повишения на лихвите в най-голямата световна икономика през 2018-та. До момента, от там прогнозираха само две увеличения.

Всъщност основната част от пазарните участници, прогнозират две повишения на лихвите от Фед през тази година.

Според UBS обаче, налице са по-малко опасения за състоянието на щатската и световната икономика, което ще направи Фед доста по-агресивен в нормализирането на монетарната политика и повишението на лахвите.

„Променяме очакванията си за повишението на лихвите до три повишения през тази и две през следващата година. Очакваме Фед да повиши лихвите през март, юни и декември през тази година и през юни и декември през следващата година“, коментира тим от анализатори на швейцарската банка.

„Първоначалната ни идея беше за две повишения, като смятахме, че Фед ще пропусне да увеличи лихвите през март, заради по-слабата инфлация“, се казва още в анализа на банката.

Промяната, стана реалност, след като „стенограмата от срещата на Фед“, посочи по-малко опасения на членовете на комитета относно инфлацията.

Поскъпването в цената на петрола и останалите основни суровини, е основен фактор, който според UBS ще инициира повишение на инфлацията в началото на тази година. Петролът се търгува при нива от около 65 долара за барел.

Според експертите обаче, броят на повишения на лихвите от страна на Фед, до голяма степен ще зависи и от решенията на останалите водещи централни банки по света.

Ако ЕЦБ и японската централна банка, станат по-агресивни в изказванията и политиката си, то това може да съдейства за по-агресивна политика и от страна на щатския резерв.

Според Чарлс Еван обаче, ръководителят на Фед в Чикаго, комитета по парична политика е добре да изчака до средата на тази година, преди да помисли за ново повишение на лихвите. Еванс, гласува срещу последното повишение на лихвите, което се случи през декември.