Forexnews.bg
Dow Jones с нов рекорд, най-дълъг печеливш период от 1954-та ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 29 Декември 2017 11:49

stock-marketИндексът на сините чипове Dow Jones завърши при нов исторически рекорд вчера, което бе 71-вия му пореден ден с подобно постижение. Индексът добави 63.21 пункта до ниво от 24 837.51 пункта, воден от поскъпването на UnitedHealth и IBM.

По този начин, индексът се насочва към шеста поредна седмица на повишение в края на годината, което не се е случвало от 1954-та година насам.

Пазарните участници, се надяват, че могат да изкарат „лесни печалби” в края на годината, когато традиционно търгуваните обеми са минимални, а индкесите имат склонност да растат, коментират пазарни анализатори.
Много от експертите, изразяват мнение, че следващата година също ще е изключително позитивна за финансовите пазари и можем да станем свидетели на по-нататъшен ръст на индексите.

Средните очаквания на водещите експерти, за края на годината са за нива на S&P 500 от 2 590 пункта, или с 3.6% под нивата, при които индексът на сините чипове приключи вчера. Очакванията за индекса за следващата година са за средно ниво от 2 850 пункта, или с 6.1% над вчерашното му ниво на затваряне.

Широкият иендекс добави 20% през тази година, като е много близо до исторически най-високите си стойности. Този ръст е над два пъти по-голям от средното представяне на индекса в дългосрочен план.

Ситуацията при S&P 500 също е подобна на тази при Dow. Индексът се насочва към шеста поредна седмица на повишение, в края на годината, нещо което не се е случвало от 1971 година насам.

Повишението на индексите обаче, се случва при изключително ниски обеми. На щатските борси, бе регистриран втория най-нисък търгуван обем за тази година.

Технологичният Nasdaq също добави 0.2% вчера, воден от поскъпването на акции като Apple и Facebook, като е само на около 1% от исторически най-високата си стойност.