Forexnews.bg
Биткойнът губи доминацията си сред криптовалутите ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 28 Декември 2017 09:45

bitcoin-e1466596991401Биткойнът се насочва към една страхотна година, като ако приключи при настоящите си нива, би реализирал поскъпване от над 14 пъти. И все пак…

Оказва се, че най-разпознаваемите сред инвеститорите криптовалути, изостава съществено зад представянето на останалите криптовалути, което води до намаляване на пазарния дял на биткойна в общата капитализация на дигиталните пари.

Биткойнът вече има два пазара на фючърси и много по-широк достъп до масовите инвеститори. Пазарната му капитализация, е в размер на над 240 милиарда долара.

Това обаче, представлява едва 43.7% от общата пазарна капитализация на всички криптовалути. За сравнение в началото на годината, биткойнът, съставляваше близо 90% от общата пазарна капитализация на криптовалутите.

Този голям процент, се понижи сериозно през март, следствие на срива в цената на биткойна, който бе последван от поскъпването му до нови исторически върхове. Тогава обаче, ръстът на биткойна, бе съпътстван от изпреварващо поскъпване на останалите криптовалути.

Биткойнът не е единственият, който губи позиции обаче. Етериумът, който бе с пазарна капитализация от близо 32% през юни, от общата такава, вече е с близо 13% дял.

Други основни валути, съществено повишиха дела си от общата пазарна капитализация на криптовалутите. Рипълът например, заема вече близо 9% от общата пазарна капитализация.