Forexnews.bg
Най-популярният трейд на облигационните пазари със сериозни загуби ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 27 Декември 2017 10:28

copy of 184 euroЕдин от най-популярните трейдове на облигационните пазари, преживява сериозни трудности, следствие на движението на така наречената „лихвена крива“.

През последните няколко месеца, широко се приемаха очакванията, че ще видим агресивна политика от страна на Фед по отношение на повишение на лихвите, дори в среда на липса на инфлация. Това доведе до по-плоска крива между дългосрочните и краткосрочните лихви.

Анализаторите, прогнозираха, че тази крива постепенно ще започне да увеличава стръмния си наклон през 2018-та година.

След три дни обаче, инвеститорските очаквания се промениха след разпродажби на облигационните пазари, които повишиха лихвите по дългосрочните облигации и направиха „лихвения наклон“ между краткосрочните и дългосрочните лихви по-стръмен.

Спредът между 10-годишните лихви и 2-годишните лихви по държавните щатски облигации се разшири с 13 базисни пункта до 0.64 процентни пункта, след като достигна 0.51 процентни пункта, или най-ниското си от 10-години нива миналия петък.

Това накара трейдърите да преосмислят трейда си. Това е много вероятно да наранило трейдърите на облигационните пазари и техните доходи, особено ако става въпрос за такива, ползвали ливъридж.

Анализатори и инвеститори, са разединени в момента, по отношение на очакванията си за бъдещия наклон на „лихвената крива“. Дали това, не е първия симптом, че лихвения наклон ще продължи да се повишава през следващата година, тепърва предстои да видим.

Много от участниците на пазара, обвиниха приетата данъчна реформа от администрацията на Тръмп, като основен виновник за случилото се на облигационните пазари.

„Това може да е началото на по-сериозно движение – голяма част от него се дължи на данъчните облекчения, за които голяма част от облигационните инвеститори бяха негативно настроени“, коментира Джордж Гонкалвес от Nomura.