Forexnews.bg
Японската централна банка запази лихвите без промяна ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 21 Декември 2017 09:59

japan flag 0Японската централна банка запази нивата на лихвите без промяна. Членовете на комитета по парична политика, гласува с 8 към едно за това решение.

От централната банка заявиха още, че икономиката расте умерено. И макар, нивото на инфлация да се запазва под целите на банката, налице е съществен прогрес при ръста на цените. Централните банкери са на мнение, че тази тенденция при инфлацията ще се запази.

Целта за инфлация на централната банка е при недостижимото на този етап ниво от 2%.

„Японската икономика расте умерено“, се казва в прес-съобщението на финансовата институция, в края на 2-дневната среща, на която лихвите бяха запазени при отрицателна стойност от минус 0.1%.

Лихвите по 10-годишните японски облигации са при ниво от нула процента.

Единственият член, който се въздържа да подкрепи решението на банката, заяви, че инфлацията и ръста в страната, все още са много крепки и са необходими допълнителни стимули за икономиката.

Ръстът на потребителските цени възлезе на 0.8% през октомври на годишна база, след повишение от 0.7% през септември. Третата най-голяма икономика в света, се очаква да отбележи ръст от 2.5% за трите месеца до септември, на годишна база.

Решението на японската банка не изненада пазара. Доларът продължи да се търгува без съществена промяна спрямо японската йена, след решението – при нива от около 113.42 йени за долар.