Forexnews.bg
BAML: Дълъг биткойн е най-пренаселената сделка на пазара ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 20 Декември 2017 10:01

bitcoin-e1466596991401Лоши новини за собствениците на биткойн. В момента, дълга позиция в криптовалутата, се определя от финансовата институция Bank of America Merrill Lynch, като най-пренаселената сделка. А обикновено, подобни сделки не свършат добре...

Когато всички са дълги в биткойн, възниква върпоса - „Кой ще продължи да подкрепя цената му, като гу купува?“.

Мениджърите на големи институционални инвеститори, не си помагат особено, като купуват биткойна, в желанието си да не изтърват трейда на годината.

До това, че биткойнът е най-пренаселената сделка на пазара в момента, е стигнато като извод, след проучване сред 203 мениджъра, управляващи средства на стойност 558 милиарда долара.

Не е особено голяма изненада, факта че всички се насочват да купуват биткойна, предвид на астрономическото поскъпване на криптовалутата. Тя поскъпна с 1 800% спрямо щатския долар от началото на годината, като пазарната й капитализация е вече над 300 милиарда долара.

Според 32% от инвеститорите, интервюирани през декември, дълъг биткойн е най-пренаселената сделка в момента. На втора позиция са дълги позиции в акциите от така наречената FAANG група (Facebook, Amazon, Apple, Netflix Google), както и BAT (Baidu, Alibaba, Tencent), посочвана от 29% от анкетираните.

До голяма степен, зад доброто представяне на биткойна, през последните няколко седмици, стои въвеждането на фючърси върху криптовалутата от СМЕ. Такива фючърси, се кани да въведе и Nasdaq, през втората половина на следващата година.

Разбира се, все още има много анализатори, които не смятат, че биткойна и доброто му представяне ще продължи още дълго. През миналата седмица Белинда Боа, ръководител на звеното за активни инвестиции в BlackRock за азиатския регион, коментира че криптовалутите започват да проявяват признаци на балонизирани оценки.

В допълнение, нобеловият лауреат Пол Кругман, заяви в интервю, че биткойнет е по-очевиден балон в момента, в сравнение с ипотечната криза.