Forexnews.bg
Nasdaq премина 7000 пункта за пръв път в историята ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 19 Декември 2017 09:33

stock-market1Технологичният индекс Nasdaq, премина психологическата граница от 7 000 пункта за пръв път в историята си в понеделник. До нови рекордни стойности, се повишиха и останалите два индекса - S&P и Dow. Надеждите, че данъчните облекчения ще са коледния подарък за инвеститорите, бяха в основата на ръста на фондовите пазари.

В същото време, доларът отбеляза спад спрямо останалите основни валути, което оказа полжителен ефект върху златото и останалите благородни метали. Сериозно се облагодетелства платината, която поскъпна с 2.5% и отново се върна над психологическата граница от 900 долара.

Широкият S&P 500 се повиши до близо 2 700 пункта, от която граница го разграничиха само няколко пункта.

Очакванията са, че Сената ще гласува предложената данъчна реформа днес, а президента Тръмп ще подпиши закона до края на тази седмица. Очакванията са корпоративните данъци да бъдат намалени до 21%, спрямо настоящите им нива от 35%. Това пък, се очаква да повиши програмите за обратно изкупуване на компаниите и изплащаните дивиденти.

Щатските индекси се радваха на почти целогодишно рали през тази година, като се насочват към най-доброто си представяне от 2013-та година.

„Акциите, които поскъпнаха с най-много, са тези които се очаква в най-голяма степен да се облагодетелстват от данъчните облекчения“, коментира Джон Серапере, експерт в Arrow Funds. Той очаква търговските вериги и телекомите да продължат да се облагодетелстват в най-голяма степен от данъчните облекчения.

Освен посочените индекси, до нов исторически връх се повиши и Nasdaq 100.

Книжата на Twitter бяха сред най-повишилите се за деня, добавяйки над 8%. Това се случи, след като от JPMorgan прогнозираха двуцифрен ръст на потребителите на социалната мрежа през следващата година.