Forexnews.bg
Централната банка на Канада запази лихвите без промяна ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 07 Декември 2017 10:01

canadian-dollar-500Централната банка на Канада запази нивото на лихвите при 1%, което отговори на средните очаквания на анализаторите. От там потвърдиха това, което казаха на миналото си заседание, че няма да бързат с по-нататъшно повишение на лихвите, за да охлаждат икономиката си, която работи при почти максимален капаците.

Това бе второто поредно запазване на лихвите в Канада, след изненадващите две повишения на лихвите през юли и септември.

От канадската банка обаче, признаха, че лихвите ще трябва постепенно да се повишават, макар и много внимателно, за да не се създаде отново низходящ натиск за икономиката.

Също така, от там смятат, че геополитическата несигурност, във връзка с търговските политики на САЩ, продължава да се запазва.

„Докато по-високи лихви, ще се изискват с течение на времето, комитета по парична политика ще продължава да е внимателен“, се каза в изявлението на банката.

Канадският долар обърна повишението си след изявлението и загуби 0.7% от стойността си до 1.2777 канадски, за един щатски долар. Лихвите по канадските облигации се понижиха.

Суап търговиятя, предполага, че инвеститорите очакват повишение на лихвите през първото тримесечие на следващата година с вероятност от 60%, спрямо 75% по-рано през тази седмица.

Според собствените изчисления на централната банка, лихвените нива, все още са с цели 2 процентни пункта под това, което от банката смятат за „неутрални нива“.

Фактори, които облагодетелстват канадската икономика включват ръста в цената на петрола, доброто възстановяване на световната икономика, подобрените финансови условия и др. От там обаче, натъртиха на това, че все още несигурността е значителна.