Forexnews.bg
Индексите на развиващите пазари догонват валутите им ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 05 Декември 2017 09:16

emerging-market-currenciesПоскъпването на индексите на развиващите се пазари, най-накрая направи така, че те да догонят в известна степен ръстът на валутите.

Относителното представяне на индекса MSCI Inc. от началото на 2007-ма година, преди финансовата криза, сочи че ръста на индексите изостава зад този на развиващите се валути само с пет процентни пункта, спрямо 30 пункта в началото на 2016-та година.

И докато и акциите и валутите на развиващите се страни, се насочват към най-добрата си година от 2009-та, повишението на индексите е над три пъти по-голямо от това на валутите.

„Акциите на развиващите се пазари са по-чувствителни към ръста на световната икономика от валутите, които са по-обвързани с политиката на повишение на лихвите от страна на Фед“, коментира Родриго Борджс, анализатор във Franklin Templeton в Бразилия.

Акциите се представяха по-добре от валутите с над 20 процентни пункта през 2007-ма година, преди да поевтинеят над шест пъти повече от валутите през следващата година, на финансова криза.

Индексите компенсираха в известна степен изоставането си през 2009 и 2010-та година, но разликата отново се задълбочи през 2015-та, за да започне да се стеснява през следващата 2106-та година.

От края на 2006-та година до момента, индексът MSCI Emerging Markets Index се повиши с 23%, спрямо повишението от 28% на индекса MSCI Emerging Market Currency Index. Картината обаче, става различна с включване на дивидентите. При такъв сценарий, акциите са са донесли доход на инвеститорите от 64% за този период.

Опасенията, че Фед може да продължи с политиката на повишение на лихвите, може да доведе до намаляване на апетита към високорискови активи и да засили негативната корелация между валутите на развиващите се страни и лихвите по щатските държавни облигации.