Forexnews.bg
Доларът поскъпна с над 10 700% спрямо тази валута ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 01 Декември 2017 16:45

161128112257-venezuela-currency-780x439Темповете с които венецуелският боливар поевтинява спрямо щатския долар са главозамайващи. И докато поевтиняването на една валута може да е до 99.999%, от гледна точка на поскъпващата валута, нещата могат да се разглеждат до безкрайност.

Само през този месец, щатската валута е поскъпнала със 135%, спрямо венецуелската.От началото на годината поскъпването е в размер на 2 958%, или над 30 пъти.

Ако разширим обаче, малко времевия хоризонт до две години, нещата изглеждат доста стряскащи. Щатският долар е поскъпнал с 10 768%. За да осъзнаете поскъпването, само можем да кажем, че популярният сред инвеститорите биткойн е поскъпнал със само 2 500% за същия период.

Проблемите за Венецуела са всеизвестни. Страната е в една от най-големите кризи в историята си, а хиперинфлацията е явление, трайно настанило се от встъпването на власт на президента Николас Мадуро. Решението му, централната банка да печата пари, колкото е необходимо, неимоверно съдейства за хиперинфлацията в страната.

Не са особено ефективни и опитите на Мадуро да се спре поскъпването и изтичането на капитали, с изкуствено занижавания курс на долара, спрямо венецуелския боливар.

Оповестените планове на президента, в началото на този месец, да преструктурира външния дълг на страната, само добавиха към финансовите трудности на страната и доведоха до истински хаос в столицата Каракас.

Боливарът се търгува при нива от 96,794 за долар, след като стартира седмицата при ниво от 82,186 за долар. За сравнение официално обявения курс на долара е 10 боливара.

Ситуацията във Венецуела е толкова извън контрол, че някои приближени на Мадуро, започнаха да говорят за нещо немислимо до скоро – либерализация на пазарните политики.