Forexnews.bg
Доларът най-евтин спрямо еврото от 25-ти септември ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 27 Ноември 2017 09:32

eurodollars415Щатският долар се понижи до най-ниското си ниво от 25-ти септември в петък, спрямо еврото, регистрирайки трета поредна седмична загуба.

Опасенията, че Фед може да не отговори на завишените очаквания на пазара по отношение на броя на повишение на лихвите, до голяма степен предопредели поевтиняването на щатската валута.

САЩ, продължава да е изправена пред опасността от ниска инфлация, въпреки че функционира в състояние на пълна заетост.

Доларовият индекс се понижи с 0.39%, достигайки най-ниска стойност от два месеца насам, при ниво от 92.781 пункта. Индексът отбеляза понижение от 0.9% през изминалата седмица.

Еврото поскъпна с 0.7%, в края на миналата седмица, достигайки ниво от 1.1927 долара, спрямо 1.1850 четвъртък. Това бе първия пробив на 1.19 от края на септември. Еврото отбеляза поскъпване от 1.1% през изминалата седмица.

Спрямо японската йена, доларът поскъпна леко в петък, след като достигна през деня двумесечен минимум при ниво от 111.21 в четвъртък. За седмицата двойката загуби 0.5% от стойността си.

Британският паунд също поскъпна спрямо зелените пари, достигайки до нива от 1.3327.

Какво движи пазара?

Стенограмата от срещата на Фед през изминалата седмица, бе основен двигател на поевтиняването на долара. Негативни коментари, дошли от членове на комитета по парична политика, доведоха до поевтиняването на щатската валута.

В допълнение силата на еврото, се предопредели от добри данни за Ifo индекса за Германия, както и позитивните данни за активността в сектора на промишлеността в най-голямата европейска икономика.

Традиционно еврото има навика да поскъпва в края на годината. Все повече наблюдатели говорят, че можем да видим поскъпване на еврото към 1.2000, а дори и над посоченото ниво.