Forexnews.bg
Хеджфондовете ползват най-голям ливъридж от 2015-та година ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 24 Ноември 2017 10:27

Щатските хеджфондове заемат повече средства, за да купуват акции, след сигналите за повишена зависимост между посоката на щатската икономика и избраните им компании.

Ливъриджът, сред мениджърите, които спекулират за ръст, или спад в цените на акциите, се повиши през този месец, близо до най-високите си нива от бичия пазар, започнал през 2009-та година, според данни на Goldman Sachs Group Inc.

Повишеното използване на заети средства, показва, че професионалните мениджъри, са склонни да поемат повече риск, след осем години на ръст на пазарите. И докато ливъриджът носи по-големи загуби, ако цените на акциите се понижават, низходящото движение през тази година бе минимално.

Широкият щатски индекс S&P 500 е с най-дългата си серия без корекция от 3%, или повече в историята си. Явно хеджфондовете залагат, че тази тенденция на добро представяне ще продължи.

800x-1

Няма как да не отбележим и факта, че нивото на волатилността е най-ниско за последните близо 23 години, като явно няма никакво намерение да се повиши.

Покупка на индексите, при всяка корекция от 2%, или продажба на индекса на волатилността, при всяко негово по-сериозно повишения, бяха сделките на тази година, от които инвеститорите изкарваха най-много печалби.

Хеджфондевете повишиха бичите си залози, намалявайки мечите си такива. Според анализи на инвестиционната банка GS, върху 804 фонда, с активи на стойност 2.1 трилиона долара, нетната дълга експозиция е в размер на 51% към края на септември, или най-високата от 2015-та година насам.

Междувременно тяхната къса експозиция, като процент от общата пазарна капитализация на S&P 500 се понижи до под 2%, съвпадайки с най-ниското ниво от 2012-та година насам.