Forexnews.bg
Goldman Sachs: Ръст на S&P 500 от 11% догодина ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 22 Ноември 2017 09:31

Goldman-Sachs-work-life-balanceВ писмо към своите клиенти - Дейвид Костин ръководител на звеното за инвестиции в акции на Goldman Sachs, прогнозира ръст от 11% за широкия щатски индекс S&P 500 през следващата година. Таргета му е 2 850 пункта до края на следващата година.

Това, бе последната от банките на Уолстрийт, който прогнозира повишение за щатските индекси. От други инвестиционни банки като BMO Capital, UBS, Deutsche Bank, и Credit Suisse, вече прогнозираха двуцифрен ръст за индекса.

Мнението на Костин е малко противоречиво, след като той прогнозира стойност за широкия индекс от 2 400 пункта за края на тази година. Костин не веднъж и два пъти се обявяваше за корекция на показателя, след дългия и непрекъснат ръст.

Експертът очаква ръст от 14% в печалбите на компаниите от широкия индекс през следващата година, след прокарване на данъчната реформа. От GS, заявиха през миналата седмица, че е налице 80% шанс за прекарване на данъчната реформа до края на тази година.

Ако данъчната реформа обаче, не бъде прокарана, Костин очаква ръст от 5% в печалбите на щатските компании през следващата година и понижение на пазара до 2 450 пункта в средносрочен план. За сравнение, вчера индексът се повиши моментно до нива от 2 600 пункта.

От GS, прогнозираха още стабилен ръст на щатските индекси през следващите години. Това на фона на изключителното представяне на индексите, като S&P 500 се повиши с 15% от началото на годината, а Dow добави дори повече – 18%.

Най-добро бе представянето на технологичния Nasdaq – в размер на 26% от началото на годината.

Според Костин, настоящото рали на щатските индекси, до голяма степен наподобява това на пазара от 90-те години на миналия век.

„От дъното през декември на 1996-та година до върха, широкия щатски индекс, донесе възвръщаемост на инвеститорите от 330% (17% на годишна база), което е минимално зад магнитута на настоящото рали. Възстановяването на икономиката тогава е било 120 месеца, на фона на 100 месеца в момента.“, коментира още Костин.