Forexnews.bg
МВФ: Японската централна банка да продължава със стимулите ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 08 Ноември 2017 17:19

yenМВФ призова днес Япония да продължи с програмата си на масирани монетарни стимули, за да стимулира вътрешното търсене и потребителските цени. Това отрази напълно, мнението на членове на централната банка, че стимулите са наложителни за да се стабилизира трайно ръстът на потребителските цени.

Директорът на МВФ – Кристин Лагард заяви, че ръководителят на японската централна банка – Харухико Курода, работи в правилната посока по отношение на монетарната политика на страната. Подобна политика ще е наложителна, според Лагард, докато инфлацията в Япония, не достигне таргетираните 2%.

„Една от силните страни на централните банки е да е много ясна в съобщенията и сигналите, които дава към пазарните участници“, коментира Лагард, пред финансовото издание Reuters в сряда.

Японската централна банка, среща сериозна вълна от критики по отношение на масираната програма от стимули, под формата на обратни изкупувания на активи. Следствие на тази програма, японския основен индекс, достигна нов 26-годишен връх през тази седмица.

Инфлацията обаче, все още остава далечна цел пред централната банка. Ето защо, от МВФ, препоръчаха на централната банка да продължават с програмата си.

На това мнение, е един от членовете на борда на парична политика на банката – Юкитоши Фуно. Той не вижда причина също, банката да забавя политиката си на монетарни стимули.

„Цените на акциите не прегряват“, коментира още Фуно, по отношение на ръста на японските индекси.

Пазарите смятат, че е много вероятно, Курода да бъде назначен за нов мандат, след изтичане на текущия му през април.

Трябва да се отбележи, че основният индекс на потребителските цени, се повиши едва с 0.1% след петгодишния мандат на Курода и въпреки масираната програма от стимули. Въпросът може би трябва да е обаче, с колко щяха да се понижат цените в Япония, ако нямаше стимули...