Forexnews.bg
Тръмп ралито е четвъртото най-добро от 1936-та насам ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 07 Ноември 2017 09:46

trumpОт избирането на Доналд Тръмп за президент, през ноември на миналата година, щатските индекси се радват на много добро представяне.

Разбира се Тръмп, не пропуска всяка възможност да подчертае това. По време на посещението си в Япония, той отново заяви, че причината за силното поскъпване на стоковите пазари „съм аз“.

И докато ръстът от над 20% за широкия индекс S&P 500 и 30% за индексът на сините чипове Dow, изпрати индексите до нови рекорди, това далеч не е най-доброто им представяне, в сравнение с модерните щатски президенти.

Според данни на щатската инвестиционна банка Goldman Sachs, ръстът на щатските избори след изборната победа на Тръмп е четвъртото най-добро от 1936-та година насам. С по-добро представяне за подобен период от изборна победа, са се отличавали пазарите по време на президентите Джордж Буш, Джон Кенеди и Бил Клинтън.

Ралито на пазара, след изборната победа на Клинтън през 1996-та година, инициира поскъпване за S&P 500 от близо 30% в годината след това и над 50% за следващите 24-месеца. Това е най-голямото повишение след президентска изборна победа.

Може да се спори и за мотивите зад ръста на пазара. До голяма степен, настоящия такъв се предопределя от надеждите за данъчни реформи, които ще облекчат основно големите щатски корпорации.

Както споменават от Goldman обаче, акциите на компаниите, които се очаква да се облагодетелстват най-много от данъчната реформа, са се представяли по-зле от пазара като цяло през тази година.

В допълнение, налице са и предупреждения, включително и от финансовия министър на САЩ, че ако данъчната реформа не бъде приета, е възможно да видим съществено понижение в цените на акциите.

От Goldman допълват още, че една от областите, в които изборът на Тръмп, въздейства в най-голяма степен е – малките и средно-големи компании.